AKO STE UMORNI

Ako se sminkate na brzinu i bezvoljno necete sakriti umor, vec cete ga istaci jos vise. Ni odricanje od sminke nece doprinijeti vasem dobrom raspolozenju, pa zato prihvatite moje savjete.
Umorna zena ima bore, podocnjake, opustene uglove usana, a misisci na licu i vratu su ukoceni. Ten je blijedozuckast, a kod nekih se pojavljuju i ruzne mrlje.
Sta uciniti?
 • Ako za masku nemate dovoljno vremena, stavite na lice obloge od kamilice.Naizmjenicne tople i hladne obloge pomoci ce da se misici opuste.
 • Da biste sakrili bore i mrlje na licu stavite kremu kao podlogu, a zatim tecni puder i rumenilo za obraze.
 • Sminkom svijetlijih tonova sakricete podocnjake.

  Visak sminke

  Dogodi se da na lice nanesete vise tecnog pudera nego sto je poterbno ili ga neravnomjerno rasporedite. Popravite gresku komadicem sundjera.

  Njega vrata

  Da koza na vratu ne bi postala hrapava i zuckasta, stavljajte na nju povremeno sokove od voca ( ananas, grejfurt, limun) ,a nije losa ni maska od krastavca. Da se na vratu ne bi stvorile bore, drzite glavu uvijek uspravno, a spavajte na sasvim malom jastuku.

  Maska od mrkve ( sargarepe)

  Mrkva se upotrebljava u kozmetici za osjetljivu, ali sa uspjehom stiti i suvu i nadrazenu kozu. Ako niste potpuno sigurni koji tip koze imate, slobodno upotrijebite neku masku od mrkve, jer je izvrsno podnosi svaka koza.
  Maska od mrkve, s obzorom na to da je bogata vitaminom A, revitalizira i hrani osjetljivu kozu, sprecava stvaranje pora i slabljenje tkiva. Uspjesno cisti pore od izumrlih celija, ublazava crvenilo i uklanja bubuljice.

  Kosa

  Masna kosa
  Za masnu kosu potrebno je samo jedno:pranje, pranje i pranje. Ne steti kosi i ne pravi je masnijom, ako se odabere odgovarajuci sampon. Dva puta mjesecno potrebno je da kosi posvetite nesto vise paznje; poslije pranja stavite na kosu biljnu "masku" i umotajte glavu toplim, vlaznim peskirom; maska ce djelovati brze. Na masnu kosu ne stavljajte mnogo laka. Najbolje je da upotrebljavate specijalni, za masnu kosu. Upotrebljavajte cetku polu-prirodne i polu-vjestacke dlake.

  Maska od kiselog kupusa je narocito pogodna za masnu kosu koju izvrsno matira i osvjezava.

  Suva kosa
  recept nasih baka protiv suve kose je : sto puta dnevn provuci cesalj kroz kosu. Ako to ne radite redovno, svakako uradite prije pranja kose. Upotrebljavajte samo specijalni lak za suvu kosu. Ljeti, kada se kosa od sunca jos vise isusi primjenite jednostavno sredstvo: malo maslinovog ulja utrljajte u kosu. Efikasno je.

  Deset pravila za oblikovanje obrva:


  1. Povijte vrat unazad, da glava bude osvijetljena.
  2. Ocistite obrve kremom za ciscenje lica.
  3. Uklonite sve tragove kreme.
  4. Zategnite dio koji cete "raditi" izmedju palca i kaziprsta
  5. Cupajte dlake u istom pravcu u kome rastu
  6. Uklonite sve sitne dlacice ispod obrva
  7. Provjerite da li ste ostavili sitne dlacice i iznad linije obrva
  8. Gornji dio obrve cupa se samo u izuzetnim slucajevima, kada treba izvrsiti krupne promjene.
  9. Poslije korekcije obrva stavite neko sredstvo za osvjezenje koze
  10. Sjenku za oci nemojte stavljati najmanje dva sata. Najbolje je da ovu "operaciju" obavite navece, pred spavanje.
  Nazad na home